Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik Marzeny

Składniki:

  • 2 szkl. rozdrobnionych biszkoptów
  • łyżka masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l obranych jabłek
  • tłuszcz do formy

    kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • ¾ szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • łyżeczka cynamonu


    Sposób wykonania:

    Miękkie masło wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Następnie make, śmietanę, jajko, cukier oraz cukier waniliowy dokładnie wyrobić po czym dodać posiekane jabłka.
    Całość wymieszać i przełożyć do formy.
    Składniki podane na kruszonkę zagnieść ze sobą po czym powstałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 55 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *