Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk w maladze

Składniki:


• 1 kg piersi indyka
• 4 ząbki czosnku
• 5 jagód jałowca
• 1 łyżeczka estragonu
• szczypta pieprzu krajeńskiego
• 3 goździki
• 50 g masła
• 350 ml malagi (lub cream sherry)
• 50 g rodzynek
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 1 czubata łyżka żelatyny (z agaru)
• sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:
Utrzyj w miseczce czosnek, estragon, pieprz czarny i krajeński (lub chili), łyżeczkę soli i pokruszone ziarna jałowca.
Natrzyj tą aromatyczną pastą ładny, podłużny kawałek piersi indyczej.
Zawiń w folię, odstaw w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny.
Ułóż mięso w brytfannie, polej roztopionym masłem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180ºC.
Po 25 minutach podlej filiżanką gorącej wody, piecz dalej i od czasu do czasu polej sosem z dna brytfanny. Gotowe wystudź w brytfannie.
Z zimnego sosu zdejmij cały tłuszcz, potem podgrzej i przecedź.
Podgrzej malagę z goździkami, rodzynkami i migdałami.
Dodaj do wina 2 – 3 łyżki sosu – ostrożnie, chodzi tylko o przełamanie czysto winnego smaku.
Wsyp żelatynę, starannie wymieszaj.
Pokrój mięso w dość cienkie plastry, ułóż na półmisku i zalej malagą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *