Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Imbir w marynacie

Składniki:

  • ½ kg kłączy imbiru
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag miodu
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • cytryna
  • 1 szkl octu winnego

Sposób wykonania:
Oczyszczony imbir obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Zalać go wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny.
Następnie go odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając cynamon, goździkami oraz skórką startą z wyparzonej cytryny.
Do rondla wlać szklankę octu winnego i szklankę wody.
Dodać miód oraz cukier i całość zagotować.
Gorącą zalewą zalać imbir i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *