Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hummus przepisu Arlety

Pyszne i sprawdzone przepisy znajdziesz tylko na pychotka.pl. Hummus przepisu Arlety to nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: ciecierzyca, czosnek, pasta tahini i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 20 dag ciecierzycy
  • 10 dag pasty tahini 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ciecierzycę do miękkości na małym ogniu.
    Zajmie to mniej więcej 2 godziny.
    Po tym czasie ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas dodać do niej pastę tahini oraz obrane ząbki czosnku, sok z cytryny oraz kumin.
    Całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
    Gotową doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Przełożyć pastę do miseczki i skropić jeszcze oliwą z oliwek oraz oprószyć wędzoną papryką w proszku.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *