Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hinduski chleb Tandoori

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Jest to spolszczona wersja powszechnego w Indiach chleba lub jak ktoś woli placków zastępujących chleb wypiekana w glinianym piecu zwanym tandorr.
    Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać wodę, wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste i będzie odstawało, od dłoni. Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części, uformować w okręgi o średnicy około 15 cm, posmarować każdy roztopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *