Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hamburgery z tofu

Składniki:

  • 30 dkg twardego tofu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżki pasty tandori
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku (vedetta)
  • szczypta kminku
  • 4 łyżki mielonej ciecierzycy lub kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Tofu dokładnie obsączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zmiksować do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić na 20 minut, masa powinna być gęsta jak mielone mięso, ewentualnie dodać kaszki kukurydzianej i mąki.  Skorygować smak solą i pieprzem.  Z masy formować odpowiednio duże „hamburgery. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć hamburgery na złoty kolor z obydwu stron. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i dopiec w nim hamburgery przez 30 minut. Powinny one ładnie „wyrosnąć” Pod koniec pieczenia włożyć di piekarnika bułki aby się podrumieniły. Podawać gorące. Dobór sosu i dodatków pozostawiam Waszym upodobaniom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *