Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z indyka z pieczarkami

Skład:

  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka 2
  • 50- 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Bulion drobiowy – 1 l
  • Sol pieprz, papryka mielona słodka,
  • kilka kropli tabasco
  • Tłuszcz do pieczenia

Sposób wykonania:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, przyprawić sola, pieprzem, papryką i tabasco. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Pieczarki umyć i pokoić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Cebule pokroić niezbyt drobno, rozgrzać tłuszcz w garnku i wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dorzucić mięso i obsmażyć na złoto. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, gdy puszczą sok dolać bulion i dusić do miękkości. Do sosu dodać odrobinę śmietany (ja używam kremówki) i zagęścić odrobiną mąki zieminiaczanej. Doprawić do smaku. Ja podaje do gulaszu makaron – grube rurki, które ugotowane wrzucam do gulaszu, mieszam dokładnie i podaje. Pycha! Najbardziej pasuje do tego ogórek kiszony lub konserwowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *