Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z brokułami i pieczarkami

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • 1 łyżka bulionu
  • 250 g pieczarek
  • 600 g szynki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki zagęstnika do sosów

    Sposób wykonania:
    ½ l wody wymieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać  brokuły podzielone na różyczki i gotować około 5 minut po czym odcedzić.
    Następnie mięso pokroić w paski i obsmażyć na rozgrzanym olejki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wyjąć.
    Na ta samą patelnie wrzucić pieczarki pokrojone w plastry, obsmażyć i wlać śmietanę oraz bulion z  gotowania brokułów.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać połowę sera i stopić go w sosie.
    Następnie włożyć mięso oraz brokuły.
    Doprawić do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Posypać resztą startego sera i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *