Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wykwintny

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika lub sarny, 
  • 10 dag boczku wędzonego, 
  • 25 dag pieczarek, 
  • 3 łyżki sklarowanego masła, 
  • 4 średnie cebule, 
  • po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki, 
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 2 goździki, 
  • 4 ziarnka jałowca, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej, 
  • natka do przybrania.

Sposób wykonania:

  1. Na maśle podsmażyć kolejno: pokrojone w kostkę mięso, cebulę pokrojoną w talarki i koncentrat pomidorowy. Całość przełożyć do rondla, chwilę poddusić i oprószyć mąką. Wlać 1 szklankę wody i 1 szklankę wina, dodać wszystkie przyprawy i dusić na małym ogniu przez godzinę.

  2. Wyparowany sos uzupełniać wodą (nie za wiele!).

  3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić na cząstki lub grube plastry i wraz z boczkiem dodać do potrawy, dusić do miękkości.

  4. Pod koniec duszenia dodać galaretkę poprzeczkową.

    Sposób podania: Jako przekąskę – w kokilkach z dodatkiem pieczywa. Jako danie obiadowe – z knedlami, kaszą gryczaną lub ziemniakami puree. Udekorować natką pietruszki

Liczba porcji:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *