Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wołowy z winem Mileny

 

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ½ szkl czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w gruba kostkę, którą oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mace.
    Następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą.
    Wówczas podlać mięso odrobiną wody i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
    Pod koniec duszenia dodać liść laurowy ora ziele angielskie i wlać wino.
    Gdy mięso jest już prawie miękkie zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody oraz dodać koncentrat pomidorowy.
    Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *