Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wołowy z winem

Składniki:

 

  • 1/5 kg wołowiny bez kości
  • 20-30 dkg wędzonego boczku
  • 3 szklanki czerwonego wina
  • 3 duże cebule
  • 3 małe pory
  • 30 dkg cebulek szalotek
  • kawałek selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu z kostki rosołowej
  • 4 łyżki smalcu
  • 2-3 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • tymianek, sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Cebulę, seler, marchewkę, pory, kroimy w plasterki. Wkładamy do miski wraz z gałązkami natki pietruszki, liściem laurowym, i posiekanym czosnkiem. Mięso osuszyć i pokroić w kostkę  ,ułożyć na warzywach, do smaku dodać sól i pieprz, polać winem. Przykryć ,wstawić do lodówki na 8 -9 godzin. Po tym czasie w dużym rondlu rozgrzać smalec włożyć osączone marynowane mięso ,podsmażyć ze wszystkich stron, dodać osączone z marynaty warzywa i jeszcze przez chwilę podsmażać. Mąkę rozprowadzić winem z marynaty wlać do rondla i gotować aż sos zgęstnieje. Potem dodać resztę marynaty i szklankę rosołu, wymieszać. Wędzony boczek pokroić w paseczki wrzucić do rondla i dusić na małym ogniu ok. 2 godz. Pół godziny przed końcem gotowania wrzuci małe cebulki. Potrawa dobrze smakuje na drugi dzień. Przed podaniem podgrzać ,podawać w ozdobnej szklanej wazie, dekorując świeżymi listkami zielonej pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *