Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Składniki:
1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)

30 dag pieczarek
4 średnie cebule

1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka ostrej papryki
400 ml rosołu (może być z kostki)
1 łyżka masła
10 dag ogórków konserwowych
50 ml gęstej kwaśnej śmietany
cukier
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
UWAGA ! Potrawa dość ostra…kto woli łagodniejszy smak, to proponuję zmniejszyć ilość papryki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *