Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz mazurski

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 2 szkl. wywaru
  • cebula
  • porcja włoszczyzny 
  • kawałek białej kapusty
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag ogórków kiszonych
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem.
    Dodać jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa.
    Następnie wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pokrojone ziemniaki w kostkę, kapustę.
    Całość gotować do miękkości, wówczas dodać jeszcze pokrojone ogórki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *