Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby zapieczone z bakłażanami

Składniki:

    • 3 bakłażany
    • 20 dkg grzybów leśnych
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy
    • 4 łyżki tartego żółtego sera
    • 2/3 szklanki śmietany
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut i osuszyć z wydzielającego się soku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać bakłażany , dusić razem około 10 minut.  Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na pozostałej oliwie. W naczyniu żaroodpornym, wymieszać bakłażany z cebulą i grzybami, przyprawić, zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 30 minut. Podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *