Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby z patelni mocno aromatyczne

Składniki:

  • 50 dkg  grzybów
  • ½ zielonej papryki.
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 oczyszczona z nasion suszona papryczka chili
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. W miseczce polać grzyby sosem sojowym, odstawić  na 15 minut. Czosnek, imbir, pokruszoną papryczkę, natkę kolendry, cynamon utrzeć w moździerzu lub siekać nożem aż do uzyskania jednorodnej pasty. Grzyby obsączyć z nadmiaru sosu sojowego. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę przyprawową, paprykę pokrojoną w paski, smażyć mieszając 2 minuty, dodać grzyby, podlać odrobiną wody, dusić mieszając aż woda odparuje. Grzyby są gotowe do podania, możemy je zagęścić podlewając przed końcem duszenia kilkoma łyżkami wody z mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *