Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybowa zupa wigilijna Marka

Poszukujesz sprawdzonej zupy grzybowej na wigilijny stół. Idealne trafiłeś. Aby ją wykonać potrzebujesz: świeżych grzybów, marchewki, pietruszki i śmietany.

 

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1,5 l wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 owoce jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać po czym wrzucić do garnka.
    Wrzucić jeszcze listek laurowy i owoce jałowca po czym zalać całość wodą.
    Trzymać na ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie całość przecedzić.
    Następnie obraną cebulę posiekać.
    Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić p czym dodać oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki.
    Razem przesmażyć po czym zalać przecedzonym wcześniej wywarem.
    Gotować około 25 minut.
    Po tym czasie zabielić zupę śmietaną.
    Oprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *