Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybki w śmietanie

 

Składniki:

  • 10 dag grzybów suszonych
  • 2 szkl wody
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 op śmietany
  • 1 kieliszek miodu pitnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyścić po czym zalać woda i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie wrzucić do nich kostkę bulionową i gotować do miękkości na małym ogniu.
    W między czasie na rozgrzanym maśle i oleju przesmażyć posiekaną cebulę.
    Wówczas przełożyć do cebuli grzyby razem z wywarem w którym się gotowały.
    Dusić na małym ogniu, aż połowa płynu wyparuje.
    Na koniec zagęścić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem pitnym.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *