Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzanki z tuńczykiem

Składniki:

  • 60 dag tuńczyka
  • 20 dag soli
  • mały razowy chleb
  • ¾ szkl oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl czarnych oliwek
  • pieprz
  • zioła

Sposób wykonania:
Oczyszczoną i pozbawioną ości rybę natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyplukać pod bieżącą woda i osuszyć po czym pokroić na plasterki.
Natomiast czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą i posmarować  kromki chleba.
Ułożyć je na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Po tym czasie grzanki wyjąć z piekarnika i ułożyć na nich pokrojonego na kawałki tuńczyka.
Na tuńczyku ułożyć pokrojone oliwki i posypać całość pieprzem oraz skropić oliwą.
Wstawić na kilka minut do piekarnika.
Przed podaniem udekorować ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *