Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszkowiec

Składniki;

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • kostka masła
  • 2 łyczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • smażone gruszki
  • szczypta cynamonu
  • gruby cukier
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło posieka razem z mąką po czym dodać żółtka, jajka oraz cukier puder.
      Całość dokładnie wyrobić po czym uformować w kule, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
      Po tym czasie 3/5 ciasta wyłożyć na dnie formy wsmarowanej tłuszczem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
      Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim gruszki, które posypać cynamonem.
      Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
      Posypać jeszcze cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *