Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki z syropu z jagodami

Składniki:

  • 5 gruszek
  • jagody
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • kieliszek koniaku
  • 1 szkl. startej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, goździków i kory cynamonowej.
    Gdy cukier się rozpuści włożyć do syropu obrane i przekrojone na połówki gruszki.
    Gotować do momentu aż gruszki staną się szkliste.
    Wówczas odcedzić gruszki, które ułożyć przecięciem do góry.
    W otwory po gniazdach nasiennych ułożyć jagody.
    A z syropu wyjąć goździki oraz cynamon a dodać alkohol, wymieszać i polać gruszki.
    Przed podaniem posypać jeszcze wiórkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *