Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki z ryżem i migdałami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu
  • 2 filiżanki sparzonych migdałów
  • 10 gruszek
  • 4 brzoskwinie
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • masło
  • 3 łyżki pokruszonych biszkoptów

Sposób wykonania:

  1. Do ryżu dodać posiekane migdały, wymieszać.
    Następnie formę wymieszać masłem i wysypać biszkoptami po czym rozłożyć połową ryżu.
    Obrane gruszki pokroić na kawałki i rozłożyć na ryżu i polać je brzoskwiniami przetartymi przez sito.
    Przykryć pozostałym ryżem.
    Następnie żółtka z dodatkiem cukru pudru utrzeć a białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
    Razem wymieszać i wylać na ryż.
    Całość posypać jeszcze cukrem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *