Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w winie Jurka

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 ½ szkl czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • ¾ szkl brązowego cukru
  • lody waniliowe

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać sok z cytryny, wino oraz dodać cukier.
Całość gotować na małym ogniu około 8 minut.
W między czasie obrać gruszki, przekroić je na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym aby ściśle do siebie przylegały.
Zalać je winnym sosem i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie odwrócić gruszki na druga stronę i piec kolejne 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *