Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w syropie

Składniki:

  • 8 małych gruszek
  • ½ cytryny
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cukier waniliowy
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

    syrop:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ litra wody

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować we wrzącej wodzie około 3 minuty, odcedzić i ostudzić, wyłożyć do foremki. Pozostawić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Gruszki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, natrzeć sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, do wrzącego syropu włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu, aż staną się szkliste, ostudzić. Ryż wyłożyć na okrągły półmisek i przybrać osączonymi gruszkami, polać syropem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *