Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w śliwkowym sosie

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 30 śliwek węgierek
  • butelka czerwonego deserowego wina
  • 1 ½ szkl. wody
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 goździki

    Sposób wykonania:
    Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem kory cynamonu i cukru, wówczas dodać połówki wydrylowanych śliwek, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
    Następnie wino razem z miodem zagotować po czym włożyć do niego obrane gruszki, powinny stać pionowo.
    Gotować około 12 minut.
    Po tym czasie gruszki ułożyć na środku talerza, wokół nich śliwki a syropy z gotowania owoców wymieszać ze sobą i polać owoce.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *