Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w galaretce

Składniki:

  • 4 średniej wielkości gruszki
  • 4 łyżki galaretki agrestowej
  • 10 dkg cukru
  • ½ laski wanilii
  • ½ szklanki migdałów
  • 4 łyżki ubitej śmietanki

    Sposób przyrządzenia:
    Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. W garnuszku zagotować szklankę wody z wanilią i cukrem. Gruszki włożyć do rondla i zalać przygotowanym syropem, ugotować. Gdy będą miękkie wyjąć, ostudzić. Syrop nadal gotować, aż zgęstnieje do połowy objętości. Do szklanych salaterek włożyć gruszki i po łyżce galaretki agrestowej, polać  syropem i posypać pokrojonymi w piórka  obranymi migdałami. Na wierzchu udekorować bitą słodką śmietanką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *