Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w czekoladowym sosie babci Zosi

Składniki:

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 1 szklanka łuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki  sherry
  • 1 łyżeczka masła
  • 125 ml śmietany kremówki

    Sposób przyrządzenia:
    Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Ułożyć je obok siebie w płaskiej foremce. Pomarańczowy dżem utrzeć z sokiem cytrynowym i zagotować. Połową ciepłego dżemu posmarować gruszki. Z resztą dżemu wymieszać , grubo siekane orzechy laskowe i masło. Rozłożyć na gruszkach i polać sherry. Gruszki dusić bez przykrycia około 5 minut. Do stopionej czekolady dodać śmietanę i sos z gruszek. Jeszcze raz podgrzać, gorącym sosem polać  gruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *