Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w cieście

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ szkl. maki
  • ¾ szkl. płatków migdałowych
  • ½ zkl. cukru
  • 150 g masła
  • 1 kg gruszek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • cynamon

    Sposób wykonania:
    Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem po czym przełożyć do formy, dokładnie ugniatając.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
    W między czasie obrane gruszki pokroić w cząstki i ułożyć je na podpieczonym i ostygniętym cieście.
    Skropić całość sokiem z cytryny oraz posypać cynamonem i cukrem.
    Następnie płatki migdałowe pokruszyć i połączyć z masłem, cukrem oraz mąką i rozdrabiając w palach posypać na owoce,
    Ponownie wstawić do piekarnika aby zacierka ładnie się przyrumieniła.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *