Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w białym winie Izy

Składniki:

  • 750 ml białego wina
  • skórka starta z cytryny
  • 8 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 szkl cukru
  • 4 gruszki
  • ½ l truskawek
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 8 gałązek mięty

Sposób wykonania:
Do garnka wlać wino, dodać do niego skórkę z cytrynu, goździki, ½ szkl cukru oraz cynamon.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym włożyć gruszki przekrojone na połówki z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.  
W między czasie truskawki z dodatkiem cukru i wanilii dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitego sosu.
Następnie na małe talerzyki wlej łyżką sos na którym ułożyć połówki gruszek.
Udekorować listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *