Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki chińskie w winie

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny)
  • 1 mała laska wanilii
  • 4 suszone morele pokrojone w paseczki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • 4 rozkruszone wafelki waniliowe

Sposób wykonania:
Wino wymieszać z winem, dodać wanilię przekrojoną wzdłuż strąka, cukier, miód, skórkę cytrynową i paseczki moreli, gotować 15 minut. W międzyczasie obrać gruszki ze skórki, ścinając wierzchołek owocu co ułatwi nam potem ustawienie gruszki. Wywar przecedzić przez sito, zachować skórkę cytrynową i morelowe paseczki. Do wywaru dodać gruszki gotować aż gruszki będą odpowiednio miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć gruszki z wywaru, ustawić je w deserowych miseczkach. Wywar nadal gotować aż objętość zredukuje się do około 1/3 szklanki. Syropem polać gruszki, obsypać pokruszonymi waflami i posiekanymi pistacjami. Podawać po schłodzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *