Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany stek z tuńczyka Izy

Nie wiesz co przygotować z tuńczyka? Wypróbuj przepis Izy na grillowanego steka. Lista zakupów: steki z tuńczyka, sos sojowy, musztarda i cukier. 
 

Składniki:

  • 5 steków z tuńczyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
 

Sposób wykonania:

  1. Steki osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki wlać sos sojowy.
    Dodać do niego musztardę, sok z cytryny i olej słonecznikowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić jeszcze do smaku cukrem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć tuńczyka.
    Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron po kilka minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *