Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowany indyk w pomarańczach i żurawinach

 

Składniki:

 

  • 1 kg filetów z piersi indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ½ szkl soku pomarańczowego
  • garść żurawin
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z oliwa z oliwek, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Powstałą marynatą natrzeć filety z piersi indyka.
Odstawić na 30 minut.
W między czasie do rondelka wlać sok z pomarańczy i podgrzać go na małym ogniu.
Wówczas dodać miód, żurawiny i rozmaryn.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Gdy żurawiny się rozgotują odstawić rondelek do ostygnięcia.
Wówczas całość zmiksować na gładki sos.
Filety z indyka odsączyć z marynaty i piec na grillu na złoto z obu stron.
Przed podaniem polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *