Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane udka z kurczaka Damiana

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na potrawy z grilla. Grillowane udka z kurczaka Damiana. Składniki przepisu: udka z kurczaka, musztarda, oliwa z oliwek, ketchup. 
 

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ketchupu
  • sok z ½ cytryny 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny, musztardę i ketchup.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze ostra paprykę, przyprawę do grilla oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
    Udka z kurczaka dokładnie natrzeć powstałą marynatą.
    marynować je przez kilka godzin.
    Następnie układać na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *