Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane piersi z kurczaka w wędzonym boczku

 

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 4 grube plastry wędzonego boczku
  • 4 kwaśne jabłka
  • ½ szklanki soku z winogron
  • ½ kostki masła
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta estragonu
  • kilka agrestów
  • kilka listków estragonu

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze porcje.  Natrzeć solą, pieprzem i estragonem do smaku. Posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Każdą porcję piersi z kurczaka owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczkami. Na foli aluminiowej rozłożyć, porcje piersi z kurczaka, obraną i pokrojoną, w piórka cebulę i umyte pokrojone w ósemki jabłka, podlać sokiem z winogron, olejem i posypać startym na tarce schłodzonym masłem, zawinąć folię. Piec na rozgrzanym ruszcie około 25-30 minut. Podawać na talerzu, udekorować agrestem i listkami estragonu.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *