Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana ryba Marty

Kolejna propozycja na znakomite ryby. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Dziś przepis na grillowane filety z dorsza. Do ich wykonania potrzebujesz; jogurtu naturalnego, curry, czosnku, soku z cytryny i słodkiej papryki. 
 

 

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety z dorsz opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać jogurt naturalny.
    Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
    Dodać jeszcze curry oraz słodką paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Filety rybne skropić sokiem z cytryny i włożyć do marynaty.
    Marynować około 1 godziny.
    Im dłużej filety się marynują tym lepiej.
    Po tym czasie odsączyć filety z marynaty i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *