Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Sylwii

Kolejny przepis na przygotowanie piersi z kurczaka. Tym razem pierś prosto z grilla, Abt wykonać ten przepis potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy z oliwek, tymianku i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ½  łyżeczki rozmarynu
  • ½  łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sos sojowy, musztardę i ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie dodać jeszcze rozmaryn, tymianek i ostrą paprykę.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.
    Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć piersi z lodówki.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *