Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Marceliny

Przepisy na potrawy z grilla warte spróbowania. Grillowana pierś z kurczaka Marceliny. Lista zakupów: pierś z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód i sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki tymianku 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Podzielić na mniejsze porcję i delikatnie stłuc ręką.
    Następnie czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego ocet winny, sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze tymianek, sól i pieprz do smaku.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odłożyć n kilka godzin, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.
    Po tym czasie kłaść pierś na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *