Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana karkówka Marcela

Pyszna, mocna soczysta grillowana karkówka. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwy z oliwek, czosnku, musztardy, majeranku i ziół prowansalskich. 
 

Składniki:

  • 1 kg karkówki 
  • ½  szkl oliwy z oliwek 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miski przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej musztardę oraz ketchup.
    Dokładnie wymieszać.
    Dodać do niej obraną i drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić majeranek, zioła prowansalskie, przyprawę grillową i słodką paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć z nadmiaru marynaty po czym kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *