Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Greckie gołąbki dolmades

Składniki:

  • 15 dag. świeżych, młodych liści winogron
  • 30 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka
  • 10 dag. ryżu długoziarnistego
  • natka pietruszki
  • listki świeżej mięty
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • .

Sposób wykonania:

  1. Liście sparzyć wrzątkiem . Cebule posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do mięsa razem z ryżem, jajkami i posiekaną drobno natką i miętą. Wymieszać i przyprawić. Porcje farszu kłaść na liściach winorośli i formować gołąbki. Dno garnka wyłożyć resztą liści i plasterkami cytryn. Ułożyć w nim gołąbki, zalać wrzątkiem i dusić ok. 1i1/2 godziny.
    Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *