Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grecke ciasteczka Kassandra Kataifi Pastry

Składniki :
• orzechy włoskie
• płatki migdałowe
• ciasto Kassandra Kataifi Pastry
• Metaxa
• masło
• goździki
• cynamon
• cytryna
• cukier

Wykonanie:
Orzechy włoskie, i migdałowe najlepiej płatki. (Nieopalone), mielimy, ale nie za drobno, zasypujemy cukrem i cynamonem. Na małą kupkę Ciasta ( Kassandra Kataifi Pastry) układamy odpowiednią ilość orzechów, z cukrem i cynamonem.
Wkładamy na blaszkę i smarujemy roztopionym masłem, wypiekamy w temperaturze 180 ˚C około 30 min.
Przygotowanie polewy, do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i pozostawiamy skórki w gotującej się wodzie.
Dodajemy cynamony i parę goździków, gotujemy i pod sam koniec dodajemy alkohol (najlepiej Metaxa ***** ) polewamy tym ostudzone ciastka i czekamy około 30 min, ciasta należy podawać zimne.
Ciasto Kassandra Kataifi Pastry można kupić w dużych sklepach, są to delikatne (włoski) wykonane z ciasta filo, tylko obrabiane w specjalny sposób. Nie da się tego ciasta wykonać w domu.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Życie we śnie

 

1 comment for “Grecke ciasteczka Kassandra Kataifi Pastry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *