Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowane brzoskwinie na deser

Składniki:

  • 6 brzoskwiń
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. cukru
  • 2 goździki
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu

    Sposób wykonania:

    1. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je winem, dodać jeszcze cukier oraz goździki i tyle wody aby przykryła całe gruszki .
      Trzymać na ogniu około 10 minut.
      Po tym czasie wyjąć brzoskwinie i pod przykryciem odstawić do ostygnięcia.
      Natomiast syrop przecedzić i dolać tyle wody aby powstało 3 ½ szkl. płynu, który zagotować.
      Rozpuścić w niej galaretkę i wylać na płaski talerz, odstawić do stężenia.
      W między czasie jogurt ubić razem z miodem po czym polać nim brzoskwinie.
      Natomiast galaretkę pokroić w drobną kostkę i posypać wierzch deseru.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *