Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowana kaczka zapieczona z ryżem

Składniki:

  • 1 patroszona kaczka o wadze około 1,5 kg
  • zestaw warzyw rosołowych
  • 1 szklanka ryżu
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek

    Sposób przyrządzenia:
    Kaczkę umyć, podzielić na porcje. Warzywa oczyścić, zalać wodą, gotować kilka minut, posolić do smaku, dodać porcje kaczki, gotować aż mięso będzie odpowiednio miękkie. W międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, odstawić, aby obciekł. Mięso wyjąć z wywaru. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, ułożyć na dnie ryż, a na nim przyprawione solą, pieprzem i ziołami porcje mięsa. Całość polać bulionem, w którym gotowała się kaczka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *