Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowana gęś w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por
  • liść laurowy
  • sól

    Sos:

  • 4-5 borowików
  • ½ szkl. mąki
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 ½ szkl. śmietany

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczoną gęś zalać wodą po czym kilkakrotnie zagotować ( w trakcie odszumować).
    Następnie gęś wyjąć i opłukać gorącą wodą a bulion przecedzić i ponownie zalać nim pokrojoną już gęś.
    Wrzucić jeszcze warzywa, pęczek zieleniny, liść laurowy i pieprz do smaku.
    Całość zagotować i trzymać na ogniu do miękkości gęsi.
    W między czasie grzyby sparzyć wrzątkiem po czym je ugotować.
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 3 ½ szkl. bulionu spod gęsi.
    Doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać posiekane grzyby oraz śmietanę, ponownie zagotować.
    Gęś odcedzić, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z gotowanymi zmienikami.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Weronika Mazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *