Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka w piwie

Składniki:

  • 2 średniej wielkości (po około 700g świeże golonki),
  • 3 łyżki smalcu,
  • szklanka jasnego piwa,
  • tymianek,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:
Golonki opalić i oskrobać, umyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, dodać do mięsa i chwilę razem smażyć (cebula powinna się zrumienić). Następnie wlać wodę 3 szklanki) i piwo. Golonki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. Podawać z ziemniakami i z chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *