Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka po chińsku Wandy

Składniki:

  • 4 małe golonki
  • włoszczyzna bez pora
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

Sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki sambalu

Sposób wykonania:
Dokładnie oczyszczone golonki przełożyć do garnka.
Dodać obraną włoszczyznę, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz kostkę bulionową.
Zalać całość wodą, aby golonką cała  była przykryta.
Trzymać na małym ogniu do miękkości golonki, wówczas włoszczyznę wyjąć i odlać większość rosołu.
Natomiast dodać sos czosnkowy, sos sojowy, ocet winny oraz sambal.
Całość dokładnie wymieszać i dusić ostanie 15 minut bez pokrywki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *