Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka po chińsku

Składniki:

  • 2 średnie golonki
  • 4 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 kartofelek imbiru
  • 3 średnie b. ostre papryki (czerwona peperoni lub chili)
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wódki
  • 5 łyżek stołowych cukru

Sposób przyrządzania:
1. Golonki umyć i wysuszyć , następnie ponacinać co 1,5 cm w najgrubszych miejscach . Włożyć je do garnka i zalać woda do całkowitego ich zakrycia. Po odszumowaniu gotować 20 min na ostrym ogniu . Następnie odlać nie więcej niz. 1/2 wody do innego naczynia ( w przypadku szybszego odparowania sosu można będzie uzupełnić tym wywarem).
2. Sos: cebule pokroić w średnią kostkę , czosnek i imbir w drobna kostkę , paprykę po odcięciu tylko koconka przeciąć na pól i kroić w poprzek, dodać sos sojowy , wódkę , cukier .
3. Dodać do gotującej się golonki i gotować przez 3 godziny (co 30 min należy pamiętać o przewracaniu golonki ). Jeśli lubi się golonkę b. miękką to przez ostatnie 40 min należy ją gotować pod przykryciem.
4. Podać golonkę na półmisku (można wcześniej oddzielić kość) i połać sosem. Uwaga : W trakcie gotowania po ok. 1,5 godz. Sprawdzić sos ,jeśli będzie za mało ostry można go uzupełnić ostrym sosem chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *