Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonką peklowana duszona z kapustą

 

Składniki:

    • 1 kg golonki
    • 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty
    • 3 łyżki smalcu
    • 1 szklanka bulionu mięsnego
    • 1 szklanka białego wina
    • 2 winne jabłka
    • 3 średnie cebule
    • 1 łyżeczka ziaren kminku
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 l wody
    • 10 dag soli peklującej
    • 1 dag cukru
    • liście laurowe, ziele angielskie, kolendra

Sposób przyrządzenia:
Golonki dokładnie oczyścić, opalić, oskrobać, wymyć lub lepiej wyszorować pod bieżącą wodą, ułożyć w odpowiednim naczyniu. Przygotować zalewę peklującą. Wodę zagotować z solą i cukrem, schłodzić. Do naczynia z goloną dodać rozdrobnione przyprawy i zalać chłodną peklówką. Naczynie przykryć i umieścić w chłodnym miejscu na 5 dni obracając ją kilkakrotnie. Golonki wypłukać z zalewy. W rondlu roztopić smalec. Włożyć golonkę i zrumienić z każdej strony. Podlać rosołem, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w plastry, jabłka w cienkie słupki. Kapustę, cebulę i jabłka wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić łyżkę smalcu, dodać wymieszaną z jabłkami i cebulą kapustę i przyprawy. Do naczynia z kapustą przełożyć golonkę, podlać pozostałym sosem i winem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, przykryć i dusić tak półtorej godziny.

1 comment for “Golonką peklowana duszona z kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *