Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z pampuszkami

Składniki:
1 biała kapusta o wadze około 1 kg
80 dkg mielonego mięsa wieprzowego
5 dkg ryżu
3 cebule
10 dkg masła
15 dkg pomidorów piure
szczypta majeranku
sól, pieprz
Pampuszki:
75 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz

 


Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mielone mięso wymieszać z 3 łyżkami pokrojonej cebuli, ryżem, majerankiem, przyprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut. Pod koniec duszenia dodać piure pomidorowe i po kilku minutach sos zagęścić mąką.
W międzyczasie przygotować „pampuszki” Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w plastry i wymieszać z rozmieszanym jajkiem. Na patelni rozgrzać masło, obsmażać na nim pojedyncze plastry ziemniaków. Gdy wszystkie nabiorą pięknego złotego koloru dodać pokrojoną cebulkę i smażyć razem aż i ona się zezłoci, przyprawić. Podawać z gołąbkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *