Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z mięsnym farszem

 

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 30 dag zmielonej wieprzowiny
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 listek laurowy
  • jagody jałowca
  • kminek
  • 200 ml ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania;
Główkę kapusty lekko obgotować po czym zdjąć z niej 8 liści a resztę poszatkować.
Dodać do niej jajko, poszatkowaną kiszoną kapustę, mięso oraz namoczoną i odciśniętą bułkę.
Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku.
Następnie powstały farsz nałożyć na liście kapusty, zwinąć i każdy owinąć plasterkiem boczku.
W między czasie posiekaną cebule zeszklić na oleju razem  jabłkami pokrojonymi w kostkę.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, rozłożyć na nich jabłka z cebulką i całość polać piwem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *