Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z grzybami Bazylii

Skład:

  • kapusta
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • łyżka masła 7 dag suszonych grzybów
  • zielona pietruszka
  • sól pieprz

sos:

  • łyżeczka mąki
  • wywar grzybowy
  • pół szklanki śmietany

Sposób przygotowania:
– grzyby ugotować, odcedzić i posiekać,
– ryż ugotować na sypko,
– cebulę drobno posiekać i udusić na maśle,
– grzyby, ryż, cebulę i posiekana pietruszkę wymieszać, doprawić,
– liście kapusty napełnić farszem, uformować gołąbki,
– obsmażyć krótko na patelni, ułożyć potem w rondlu, wlać wywar z grzybów i poddusić około godziny,
– zrobić zaklepkę z mąki i śmietany, wlać do gołąbków, zagotować.
W przepisie oryginalnym nie podsmaża się gołąbków, u mnie w domu zawsze się to robiło, poza tym w przepisie do sosu dodaje się zasmażkę, ja wolę zaklepkę.
Smacznego

3 comments for “Gołąbki z grzybami Bazylii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *