Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z grzybami

Składniki:

 

Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści..
Grzyby oczyścić, pokroić drobno.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby i dusić aż odparuje powstały sos, przyprawić. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietaną. Dusić w średnio nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *